dimecres, 8 de maig del 2013

La comissió d'experts per a la Reforma de l'Administració Pública i el Sector Públic


El diari El País s'ha fet ressò de les conclusions de la comissió d'experts per a la Reforma de l'Administració Pública i el Sector Públic.

Segons el diari, els "experts" proposen prescindir de la majoria dels funcionaris. 
No ens sorprenen aquestes conclusions, eren d'allò més previsibles, vist el tarannà clarament neoliberal dels membres de la comissió, nomenada al DOGC núm 6325. Al diari oficial no s'informava dels càrrecs dels nomenats, són aquests:


Francesc Longo Martínez, professor d'ESADE
Carles Ramió Matas, catedràtic de la UPF
Joan Ramon Rovira Homs, cap del Gabinet d'Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona
Josep Valor Sabatier, professor d'IESE Business School (Universitat de Navarra), i
Guillem López Casanovas, catedràtic de la UPF i conseller independent del Banc d'Espanya.

Tot i que sense haver tingut accés al document es fa difícil dir gran cosa, està clar que el resultat havia de ser aquest. El neoliberalisme aboga per la desaparició del sector públic i la privatització de tots els serveis. Era evident que els resultats no podien diferents.

 Des d'aquí ens formulem algunes preguntes:

  • És una comissió d'experts la millor fòrmula per fer una anàlisi d'aquest tipus?
  • Dos mesos és temps suficient per fer una anàlisi profunda del tema?
  • Un tema amb una incidència tan important en tots els sectors: sanitat, educació, etc. no mereixia un tractament plural?
  • Quan parla de funcionaris parla també d'altres treballadors públics? Creiem que sí perquè parla de "privatitzar tràmits" que poder estar gestionats ara per altre tipus de col·lectius. Sovint s'empra la paraula funcionari per designar a tot treballador públic. En tot cas sembla apuntar a que tots els treballadors públics seran "privatitzats".
  • No tenim prous exemples en què la privatització tan sols ha aconseguit empitjorar el servei públic? (ens venen al cap casos com el sector energètic al nostre país, o els transports públics al regne unit... segur que vosaltres tindreu altres exemples...)
  • És la privatització l'unica resposta possible?
Us convidem a plantejar-nos nous interrogants que se us acudeixin.

Entenem que el servei públic requereix un canvi, una reforma en molts aspectes. Però d'entrada ens sembla que aquest no sigui, ni de bon tros, el camí a seguir.

2 comentaris:

  1. Aquesta entrada m'agrada molt més que l'anterior, però li trobo a faltar que se signi amb nom i cognom, i que se li faci un repàs ortogràfic.

    ResponElimina
  2. Agraïm molt els teus comentaris. Sempre va bé tenir comentaris constructius i sobretot si són de millora.

    Mil gràcies

    ResponElimina